Det nya fotografiska flödet

2014 Apr 08 - postad av Tomas Holmqvist

Nytt är en uppdatering som ger fotografer som använder Photoshop Lightroom möjlighet att använda sig av molnet för att synkronisera sina bilder mot en app i sin iPad.

Vid sidan om Photoshop har Lightroom varit det mest använda programmet för fotografen i sitt arbetsflöde. Tiderna ändras och vi har gått från att fotografera med film och redigera i Photoshop till att kunna hantera större mängder RAW filer med hjälp av ACR och Lightroom. Idag använder vi oss mer och mer av mobilen och mindre kameror vid sidan om systemkameran.

 

Jag föreläste för några år sedan på Photoshop day i ämnet ”Använd dig av molnet i din bildbehandling”. Då fanns det många frön till det som idag är möjligt eller snart kommer att bli det. Adobe har för de som prenumererar på Creative Cloud eller programmen Photoshop/ Lightroom gett möjlighet att synka sina filer mellan datorns Lightroom och i dagsläget iPad, det finns även en webbtjänst för att förmedla sina bilder.

 

Man synkar inte hela RAW filen till sin platta utan bara en smartpreview av bilden som gör det möjligt att rangordna bilder, korrigera med grundinställningarna och beskära och lägga till förinställningar samt dela sin bild. Man kan även föra över bilder som fotograferats på plattan eller synkats till plattan mot sin dator och redigerats.

 

I den här första versionen finns inte möjlighet att arbeta med metadata och bredbandens begränsning sätter stopp för att kunna skicka över alla bildfiler samt att lagringskapaciteten på dagens plattor är otillräcklig. Man har begränsat det till att synka vissa samlingar i sitt Lightroombibliotek. Ännu finns inget färgstöd för iOS så färgkänslig redigering bör göras på datorns Lightroom. Trots det tycker jag att det är en första möjlighet att i framtiden få ett ännu mer mobilt och smidigt arbetsflöde.

 

Jag tar gärna med mig plattan istället för datorn på min nästa resa!

 

/Tomas

 

Lightroom kurser: www.batteri.se/kurser/kurs-utbildning-adobe-photoshop-lightroom

 

Läs mer om tjänsten: helpx.adobe.com/creative-cloud/learn/start/tutorials/lightroom-mobile.html

 

Se mer på youtube om tjänsten: youtu.be/0YOYVlOqaCQ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

captcha

Vänligen fyll i CAPTCHA texten ovan.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>